Zašto je društvena odgovornost važna i kako mi to radimo u Coinisu

In Uncategorized on

Written by Isidora Matovic

Zašto je društvena odgovornost važna i kako mi to radimo u Coinisu

Kao kompanija, ponosni smo na to što obraćamo pažnju i na šire društvene probleme, a ne samo na one koji se kreću duž margina zarade. Krucijalni dio našeg rada je svakako biti aktivan član zajednice.

Jedan od ciljeva kompanije je postavljanje novih standarda i pozitivne promjene u lokalnoj ali i globalnoj zajednici u vezi sa podizanjem svijesti o društvenoj odgovornosti. Takođe, primijetili smo da ovo pozitivno utiče na duh zaposlenih, pa tako postaju produktivniji i motivisani da napreduju u svojim oblastima posla. Uz to, dajemo sve od sebe da ohrabrimo ljude da čine dobro koristeći se resursima kompanije.

Coinis se sve više fokusira na društvenu odgovornost, ženska prava, zaštitu životne sredine, humanitarne akcije, mentalno i fizičko zdravlje, itd.

Dan za mentalno zdravlje iliti “Mental Health Day”

Razvijanje svijesti o mentalnom zdravlju više nije opcija; to je neophodno. Nije iznenađujuće da stres u vezi sa poslom može naškoditi mentalnom zdravlju pojedinca.

Naši zaposleni imaju mogućnost uzimanja plaćenog ‘mental health day-a”. Ovaj dan se koristi u svrhe čuvanja mentalnog zdravlja, pa zaposleni mogu uraditi nešto lijepo za sebe i spriječiti da se njihovo mentalno zdravlje pogorša.

Šta je tačno dan za mentalno zdravlje?

Zaposlenima dan za mentalno zdravlje može biti potreban da se oslobode akumuliranog stresa, koji može uticati na fizičko zdravlje manifestovanjem anksioznosti ili problema sa spavanjem, ili ukoliko se ne mogu izboriti sa kontrolisanjem emocija i nivoa stresa.

Uzimanje dana za mentalno zdravlje nikako ne znači izbjegavanje odgovornosti i zadataka na poslu; štaviše, ovo se smatra proaktivnim potezom u smislu preuzimanja odgovornosti za smanjenje rizika za pojavu fizičkih bolesti prouzrokovanih lošim mentalnim zdravljem ili visokim stresom.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), anksioznost i depresivna stanja koštaju preko trillion dolara u smanjenoj produktivnosti svake godine.

(Naveen R. Mental health in the workplace: World Mental Health Day 2017. Indian J Occup Environ Med. 2017;21(3):99-100. doi:10.41032Fijoem.IJOEM_148_17)

Podrška ženanama u biznisu

Osnaženje žena je univerzalno dobro koje predstavlja elementarnu komponentu za zdravlje i socijalni razvoj porodica i zajednice. Coinis se obavezuje da će uvijek dati sve od sebe da osigura da se sve žene osjećaju sigurno, poštovano, i podržano na radnom mjestu. Jednake plate u skladu sa performansom, sprječavanje zlostavljanja i diskriminacije na osnovu pola, promovisanje balansa između poslovnog i privatnog života i zaštita zdravlja je nešto od nemjerljivog značaja za nas.

Žene u našoj kompaniji imaju iste prilike kao muškarci za napredovanje, postizanje više titule i zarade bonusa, preuzimanje veće odgovornosti kao i liderstva. Sva unapređenja u našoj kompaniji bazirana su na evaluaciji poslovnih rezultata, a ne na osnovu pola. Jednaka plata i uslovi rada za sve su imperativ.

Kao što smo ranije naveli, mentalno zdravlje ističemo kao veoma važnu stavku, pored toga tu je i privatno zdravstveno osiguranje, zdravi obroci, besplatna psihološka podrška, kao i podsticaj za bavljenje fizičkom aktivnošću.

Uz to, postoje i dva benefita kreirana samo za žene. Prvo, proizvodi za menstrualnu higijenu su uvijek dostupni u ženskim toaletima.
Drugo, ukoliko je potrebno, žene uvijek mogu kontaktirati HR službu i zatražiti da rade od kuće zbog bolova uzrokovanih menstrualnim ciklusom. Na ovaj način trudimo se da umanjimo stres i omogućimo ljudima da im njihovo zdravlje bude prioritet.

U vezi sa ovim, razumijemo roditelje koji rade kod nas, pa smo i njima omogućili da uzimaju slobodne dane da se brinu o mentalnom, fizičkom zdravlju djece, kao i da osiguraju njihov normalan razvoj. Ovo važi i za muške i za ženske roditelje. Porodica na prvom mjestu!

Edukativni program za elektrotehniku

Učestvovali smo na edukacionom projektu za Elektrotehniku za web i mobilne aplikacije u Podgorici, kao dio ICT Cortexa. Na ovaj način, nadamo se da smo počeli da doprinosimo inkluziji studenata na tržištu poslova u IT-u.

Jovan je jedan od učenika srednje škole koji je, nakon završetka kursa, dobio priliku da radi za Coinis. Veoma smo srećni što su mladi ljudi zainteresovani za ovaj tip edukacije koji mi nudimo. Težimo tome da mladim ljudima damo mogućnosti i šansu da budu dio crnogorske brzorastuće IT industrije.

Pored toga, studentska organizacija EESTEC LC Podgorica, u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore, organizovala je sajam poslova i praksi za studente – ”JOB FAIR” u Podgorici. Coinis je bio zlatni sponzor i učesnik. Sajam poslova je bio sjajna prilika za studente da pronađu posao ili praksu za sebe, ali i mjesto za razmjenu ideja i informacija iz naše industrije.

Coinis Podgorička Liga Trčanja i Coinis No Limits Triatlon

Svi smo svjesni toga da je zdrav stil života preduslov za sveukupno zdravlje i dobrobit. Ali, ponekad nije tako lako promijeniti navike, pogotovo ako već dugo živimo na određen način koji ne uključuje fizičku aktivnost.

Iz ovih razloga je bitno podići svijest o zdravim stilovima života. Pomaže i zaposlenima i zajednici da razumiju da se zdravlje često uzima zdravo za gotovo. Naša kompanija se obavezala na podizanje svijesti o značaju zdravih navika. Želimo da naši zaposleni kao i zajednica razumiju benefite zdravog načina života, a mi smo tu da ih podržimo u donošenju dobrih odluka.

Projekat Triatlon kluba Podgorica je usmjeren na promovisanje zdravlja, sporta i rekreacije, kroz koji naši zaposleni imaju priliku da se kroz trčanje u prirodi i druže. Zdravlje naših zaposlenih nam je važno, i entuzijastični smo oko bilo koje fizičke aktivnosti koju izaberu!

U Coinisu, vjerujemo da je naša odgovornost da podržimo sportske događaje i naše zaposlene pružajući im nove i ispunjavajuće mogućnosti. Uvijek smo pokazivali predusretljivost što se tiče bilo kog sporta u kome naši zaposleni uživaju, i vidimo način da kroz to postignemo veći uticaj na zajednicu. Znamo da učestvovanjem na ovakvim događajima možemo dati značajan doprinos podizanju svijesti o značaju sporta u Crnoj Gori.

To je i bila glavna motivacija za Coinis da postanemo generalni sponzor “No Limits Triathlon.” Neki od naših zaposlenih su bili i učesnici – naš kolega Tin je kompletirao triatlon, a Coinis tim je osvojio treće mjesto u štafeti – Nikola, Omar i Ilija. Ne možemo a da ne pomenemo Anđelu, Nedu, i Darka, koji su istrčali polumaraton po prvi put! Na sve smo veoma ponosni!

“Čini Dobro” Fondacija

Čini dobro“ je neprofitno udruženje koje je okupilo brojne crnogorske kompanije poznate po svom društveno odgovornom poslovanju. Svi činimo dobro i sprovodimo inicijative koje će dugoročno imati pozitivan uticaj na cijelu zajednicu, vođeni filantropskim ciljevima i orijentisani na zajednicu.

Takođe, ulažemo u zdrave i progresivne ideje kako bismo osnažili mlade ljude, stvorili im obrazovne mogućnosti i doprinijeli digitalizaciji crnogorskog društva.

Nedavno je Coinis donirao 11 potpuno funkcionalnih desktop računara učenicima Srednje elektrotehničke škole u Nikšiću u sklopu ICT Cortexa i fondacije „Čini dobro“, kao naš doprinos unapređenju rada i uspješnosti učenika.

Uvijek učestvujemo u raznim humanitarnim akcijama. To je jedan od najboljih načina da izrazimo našu ljubav prema čovječanstvu. To je čin altruizma, koji činimo za opšte dobro. Postoje brojne mogućnosti za doprinos zajednici. Možemo volontirati, donirati novac ili podići svijest o cilju u koji vjerujemo i za koji se zalažemo. U kom god obliku da se radi, dobročinstvo se uvijek isplati. To je nesebičan čin koji koristi i davaocu i primaocu. Kada dajemo, dobijamo zadovoljstvo saznanja da smo napravili razliku u nečijem životu.

Dobrovoljno davanje krvi

Dobrovoljno davanje krvi je plemenit čin kojim se ispunjava želja davaoca da pomogne drugom ljudskom biću. Coinis učestvuje u akcijama dobrovoljnog davanja krvi u sklopu ICT Cortexa. Prema američkom Crvenom krstu, davanje jedne jedinice krvi može spasiti do tri života. Stoga Coinis vjeruje da je ovo odličan način da djelujete kao primjer društvene odgovornosti i činite dobro.

Dobrovoljni davaoci smatraju se najsigurnijim donatorima. Vođeni su altruizmom, željom da pomognu drugima i osjećajem moralne odgovornosti ili društvene svijesti.

Reciklažne aktivnosti

Ove godine Coinis je odlučio dati mali doprinos zaštiti okoline kroz reciklažu, jer cijenimo održivost i želimo doprinijeti boljoj budućnosti naše planete.

Svjesni smo da je recikliranje važno jer pomaže u smanjenju količine otpada koji se šalje na deponije, gdje se otrovne hemikalije ispuštaju u našu okolinu. Takođe čuva resurse – recikliranjem materijala možemo smanjiti potrebu za izvlačenjem novih sirovina iz zemlje. Posvećeni smo recikliranju što je više moguće u našoj kompaniji, a ohrabrujemo naše zaposlene da to isto rade kod kuće. Možemo napraviti veliku razliku ako se svi potrudimo!

Kao rezultat toga, vreće za sortiranje su sada dostupne u našim prostorijama, koje kasnije, naši volonteri odnose u centre za reciklažu i time doprinosimo pravoj borbi za ekološku održivost.

Jedan od naših primarnih ciljeva je da se posvetimo očuvanju životne sredine, obezbjedimo jasne standarde za naše zaposlene koje slijedimo i smanjimo otpad.

Prema istraživanju Planet Ark-a, 80% zaposlenih vjeruje da se zbog postrojenja za reciklažu osjećaju kao da rade za etičku kompaniju.

Svaka tona recikliranog kancelarijskog papira štedi:

  • 0,67 tona emisije ugljen dioksida (ekvivalent vožnje automobilom 3.243 km)
  • 731 kWh električne energije (koja bi mogla napajati 1,5 kuća za mjesec dana)
  • 0,37 kL (oko 2 kade)
  • Otpad težine 0,96 tona

Osjećamo se ponosno kada se okrenemo unazad i vidimo sve pozitivne stvari koje su naše akcije stvorile za naše društvo otkako smo započeli – svaki korak (ma koliko mali bio) koji smo napravili je bitan. Planiramo da sa jednakim entuzijazmom nastavimo rad usmjeren na zajednicu i našu budućnost, a nadamo se da ćemo s vremenom produžiti listu naših doprinosa.

Dostignuća mladih u Crnoj Gori

Mi vjerujemo u moć mladih. Svakog dana, srijećemo mlade ljude pune energije i ideja sposobnih da promijene svijet. To je razlog zašto uvijek tražimo nove načine da ih podržimo.
Ove godine, imali smo priliku da to uradimo kroz učestvovanje na Festivalu Preduzetništva u Crnoj Gori. Festival je organizovan od strane Dostignuća Mladih Crna Gora, mreže posvećene pružanju pomoći mladima na putu ka uspjehu. Bili smo veoma srećni što možemo na ovaj način da doprinesemo njihovom trudu.
Ulaganjem u mlade ljude, ulažemo u budućnost. A to je nešto zbog čega svi možemo da se osjećamo dobro.

Prvo nacionalno takmičenje učeničkih kompanija u Crnoj Gori odigralo se na Bulevaru Znanja od Cetinja do UDG-a, u sklopu “Festivala Preduzetništva”. Mi smo bili dio ovog događaja – naša koleginica, Tamara, je bila jedan od članova ekspertskog žirija!

Ovo nacionalno takmičenje okupilo je na jednom mjestu najboljih 20 kompanija na svijetu vođene od strane srednjoškolaca. Od toliko dobrih ideja koje smo imali priliku da čujemo, biranje najbolje, priznajemo, bio je izazovan zadatak.

Berza preduzetničkih ideja

Neophodno je da mladi ljudi dobiju podršku u prevazilaženju inicijalnih poslovnih izazova i pretvaranju dobrih ideja u profitabilne biznise.

Preduzetništvo prisutno kod mladih ljudi je neophodno kao podrška ekonomiji i društvu. Ima značaj ekonomski potencijal i direktan je izvor rasta zapošljenosti. Entuzijazam i energija mladih ljudi su pokretačka snaga razvoja ekonomije i društva.

berza preduzetnickih ideja

Već dvanaestu godinu za redom, Berza preduzetničkih ideja održala se 9. maja 2022. godine u prostorijama Univerziteta Donja Gorica.

Ovaj događaj sakupio je najbolje inovativne biznis ideje mladih i predstavnike uspješnih kompanija koji su finansijski i profesionalno podržali mlade preduzetnike u njihovim naporima.

Prvi crnogorski svemirski program

Sa dobrim razlogom, svemir se često posmatra kao krajnja granica. To je ogromna, neistražena teritorija koja nudi bezbroj mogućnosti za otkriti. Zato smo entuzijastilčni da podržimo Montenegro Space Research. Ova ambiciozna inicijativa će se fokusirati na nauku i istraživanje, sa ciljem da poboljša cjelokupnu sliku Crne Gore kad je riječ o istraživanju svemira. CubeSat projekat ima potencijal da inspiriše novu generaciju istraživača i naučnika, i mi smo ponosni što smo njegov dio.

montenegro space program coinis
Koliko je ovo kul!

Coinis Hub

Izreka koju često čujemo kaže da je znanje moć. Ovo je posebno tačno u IT-u, gdje je razvoj novih tehnologija konstantno aktuelan. Da bi išli u korak sa poslednjim trendovima, IT stručnjaci moraju kontinuirano da unapređuju svoje vještine i znanje. Međutim, profesionalni trening je samo dio onoga što je potrebno da bi se kreirali novi poslovi i razvile tehnološke inovacije. Da bi ove inovacije mogle da isplivaju, inspirativna okolina je takođe neophodna.
Ovakva okolina treba da pruži pristup modernoj opremi i ustanovama, kao i da pruži mogućnost za razvoj i održavanje poslovnih odnosa.

S tim u vezi, Coinis je opremio jednu takvu sobu sa kompjuterima najmodernijom opremom, na Elektrotehničkom fakultetu u sklopu Univerziteta Crne Gore.

Ovakva renovacija kompjuterske sobe je investicija u zdrave i progresivne aktivnosti kako bi se osnažili mladi ljudi, kreirale prilike za edukaciju i kako bi se doprinijelo digitalizaciji crnogorskog društva. Ulaganjem u mlade ljude i davanjem pristupa najboljim resursima, možemo da im pomognemo da ostvare svoj puni potencijal. Ponosni smo što možemo da damo svoj doprinos Elektrotehničkom fakultetu i nadamo se da će imati pozitivan uticaj na sve studente.

Pozivamo vas da nam se pridružite

Uključenost u sve ove aktivnosti motiviše nas da sve podignemo na još viši nivo i pozivamo sve kompanije i individualce da se pridržavaju ovih standarda. Ovim ne samo da postajemo jači, već činimo svijet boljim mjestom za sve nas. Ali stvarno – boljim mjestom!

Isidora Matovic

Isidora Matovic

ABOUT THE AUTHOR

Social media enthusiast and a full time researcher. She takes digital presence very seriously and that is why you are always in touch in what is going on with us! Follow us for more posts like this.

See all entries by this author