Spremni za lansiranje? 🚀

In Uncategorized on

Written by Isidora Matovic

Spremni za lansiranje? 🚀

Coinis učestvuje u prvom crnogorskom svemirskom programu!

Sjećate se Felixa Baumgartnera i njegovog skoka sa ivice svemira? I pogleda sa 38.969 metara visine?

Sigurno se sjećate! Kao i grupa mladih ljudi iz Crne Gore – Nina, Nikola i Filip (Montenegro Space Research) koji su bili fascinirani tim dostignućem. Danas, oni rade na uzbudljivom projektu koji se sastoji od tri faze. Prva faza bi trebala poslati CubeSat uređaj na istu visinu kako bi izvršio neka zanimljiva mjerenja i napravio nekoliko cool fotografija.

The sky is not the limit blog Coinis
styroporbox1-1-1024x690-1

Imate moju pažnju! Koje su druge dvije faze?

Druga faza – “Luča 1” – ima za cilj da dovede teret na još veću visinu, takozvanu Karmanovu liniju – 100 km (62 milje) ili da joj se približi. A u posljednjoj, trećoj fazi, nadaju se da će sa te iste visine poslati teret u orbitu – i u tom slučaju bi to postao prvi crnogorski satelit. I sve to sa balonom!

Čekaj, šta? Jeste li upravo rekli da lansirate raketu s balonom?

Da, dobro ste čuli! Baloni, kao što su meteorološki baloni, godinama se koriste za slanje objekata na veće visine; za razliku od raketa na gorivo, koje većinu svog goriva troše samo da bi napustile Zemljinu atmosferu. Lansiranja meteoroloških balona su takođe ekološki prihvatljivija jer stvaraju manje zagađenja vazduha, što znači čistije nebo za sve!

Kako funkcioniše CubeSat i kako jedan mali objekat mijenja istraživanje svemira?

CubeSat su minijaturna klasa satelita u obliku kocke (10x10cm), težine do 2 kg. Često koriste komercijalne komponente za svoju elektroniku i strukturu.

Ovi mali uređaji su prvobitno bili dizajnirani da pomognu u daljinskom otkrivanju i komunikaciji, ali ih svemirske agencije sada koriste kao emisare na međuplanetarnim putovanjima! NASA je 2018. godine rasporedila par CubeSat uređaja u misiju na Mars (Mars Cube One – MarCO). Od tada su CubeSat uređaji razmatrani za misije na Mjesec i Jupiter.

Funkcionalnost i sadržaj CubeSat

U prvoj fazi, kocka je pričvršćena za balon pomoću užeta. Unutar ove kocke nalazi se sljedeća oprema:

  • GPS
  • Mini kompjuter Raspberry pi 4 Model B
  • Data logger
  • GoPro 5
  • GoPro 10
  • Rpi High-Quality camera

CubeSat će se vratiti na Zemlju nakon prikupljanja odgovarajućih podataka. Kada dostigne određenu visinu, trebalo bi da oslobodi padobran i da se polako i sigurno spusti na površinu.

Prva faza – gdje i kada?

Ovaj način lansiranja je veoma delikatan i u velikoj mjeri zavisi od vremenskih uslova. Prva faza bi trebalo da se održi u periodu između 3. i 9. oktobra, vjerovatno iz sela Viš kod Danilovgrada. Ipak, lokacija može varirati i zbog vremenskih uslova.

Da li to znači da će Crna Gora istog dana dobiti svoj prvi satelit?

Ne, tehnički ne. Da bi postao satelit, payload (teret) mora biti postavljen u orbitu. To zahtijeva da payload postigne ogromnu brzinu, što je nemoguće postići s balonom. Međutim, balon može podići laganu raketu do velike visine, s koje se teret može pustiti u orbitu. Ovaj pristup je mnogo jeftiniji od tradicionalnih metoda lansiranja satelita i može revolucionizovati satelitsku industriju. To ostavljamo za treću fazu.

Pa zašto onda svi ostali ne koriste balone?

Glavni problem kod ovakvog načina lansiranja je taj što velika težina ne može ići vrlo visoko koristeći sistem za lansiranje baziran na balonu, tako da je slanje čovjeka u orbitu ili na Mjesec na ovaj način teoretski nemoguće. Ali za lansiranje malog, mikro ili nanosatelita – ovo bi bio jeftin i efektivan način.

Kako je Coinis uključen u ovaj projekat?

Coinis trenutno podržava ovaj projekat kroz finansiranje i podršku medijskim kampanjama, kao dio napora da pomogne mladima i lokalnoj zajednici. Znamo da je ovo vrlo ambiciozan i izazovan projekat, kako tehnički tako i logistički, pa je bitno napomenuti da će možda biti potrebno svaku fazu ponoviti nekoliko puta. Nadamo se da ćemo sve ciljeve postići.

U svakom slučaju, zaista se divimo ovim mladim ljudima u ostvarivanju svojih snova i sigurni smo da je ovo samo početak njihovog uspjeha!

Zato nam poželite sreću!


Jeste li uživali u ovom sadržaju? Napisali smo toliko sjajnih blogova i preporučujemo da ih pročitate. Predlažemo da počnete sa ovim:

This is How we do, Persist, and Maintain Social Responsibility

Beginners Guide For Website Monetization

3 Best Tracking Tools to Manage Your Affiliate Campaigns

Želite li da saznate više? Slobodno nam pišite o temama o kojima želite da čitate, a mi ćemo se pobrinuti da naši stručnjaci podijele svoje znanje.

Isidora Matovic

Isidora Matovic

ABOUT THE AUTHOR

Social media enthusiast and a full time researcher. She takes digital presence very seriously and that is why you are always in touch in what is going on with us! Follow us for more posts like this.

See all entries by this author